Hjernens natur

Mange mennesker kender til at få det bedre i naturen – at få klaret tankerne og ro i hovedet. Naturen stiller ikke krav, alligevel gør den rigtig meget for vores fysiske og mentale velbefindende. National og international forskning bekræfter, at naturen både kan restituere og stimulere vores hjerner og krop, hvilket giver mentalt overskud, styrker koncentrationen og giver nye perspektiver på løsningsmuligheder. I vores konceptbeskrivelse finder du flere eksempler på forskningen. Du får her lidt baggrundsviden om hvorfor, vores hjerner trives så godt i naturen.

Den menneskelige hjerne er indrettet til at være i naturen, ikke til at være dybt koncentreret foran en skærm, i samtale eller i trafikken i størstedelen af vores vågne timer dag efter dag, uge efter uge, år efter år. Hjernens kapacitet udnyttes derfor ofte meget ensidigt i mange moderne liv, hvilket fører til både overbelastning og understimulering.

Når et menneske er stresset og i alarmberedskab vil hjernen lukke mere eller mindre ned for hukommelse, beslutningstagning, tænkning og læring. Når man står over for en fysisk trussel vil disse 4 elementer være alt for langsommelige, hvorimod kroppen, sanserne og instinkterne kan sikre vores overlevelse ved at reagere på et splitsekund.

Nu om dage er truslerne dog ofte af en anden karakter, og denne overlevelsesstrategi kan forværre problemerne og gøre dem helt uoverskuelige. Samtidig bliver det meget svært at ændre på sin livssituation, når ens evne til at huske, tænke, tage beslutninger og lære nyt er svækket.

Store dele af hjernen, der beskæftiger sig med krop, sanser og instinkter, fungerer dog stadig. Disse dele af hjernen kan inddrages, så man ikke blot skal sætte sig hjem med hænderne i skødet og vente på at få det bedre. Man taler her om kropslig forankret kognition, hvor man kan få adgang til at tænke, huske, tage beslutninger og lære nyt via krop og sanser. Fordi vi er skabt til at være i naturen, ved vores hjerne instinktivt, at vi kan stole på at vores instinkter, sanser og krop kan håndtere situationen, og vores logiske tænkende hjerne kan hvile. Ophold i naturen kan på denne måde både restituere og stimulere vores hjerner, hvilket giver mentalt overskud, styrker koncentrationen og giver nye perspektiver på løsningsmuligheder.

Flere nyere undersøgelser viser, at naturbaseret terapi kan have en positiv indvirkning på vores mentale sundhedstilstand. For de særligt interesserede kan enkelte af forskningsresultaterne findes i vores konceptbeskrivelse HER.